Ervaringen van cliënten

Annemarie:
“Inge bezit de gave je bewust te maken van de spanningen in je lichaam en de relatie daarvan met thema’s die in je leven spelen. Langzaamaan leerde ik de spanningen in mijn lichaam af te bouwen en kreeg ik handvatten om lichaamsbewustzijn in te bouwen in mijn dagelijkse patroon. Haptonomie biedt een unieke vorm van voelen en ervaren, waarbij Inge dit heel tastbaar maakt en mij een aanzienlijke stap verder hielp in ‘leren voelen’. Alles werd afgestemd op wat ik op dat moment inbracht, door de vertaalslag die Inge ter plekke maakte naar een oefening. En daarmee besprak ik niet alleen zaken die speelden (ratio), maar leerde ik ze ook ter plekke te ervaren in mijn lichaam. Waarbij die ervaring extreem bevrijdend werkt!”

Nicole:
“Inge heeft mij geleerd om bij mijn gevoel te komen waardoor ik ook echt dingen kon gaan doorvoelen en verwerken. Daardoor zijn de blokkades die ik had opgeheven. Ook heb ik geleerd dat mijn gevoel er mag zijn. Dat IK er mag zijn. Door deze belangrijke ‘lessen’ heb ik meer rust en ben ik blij met wie ik ben. Hierdoor ben ik meer open naar mensen om me heen, respecteer ik mijn en hun gevoel en ben ik bovenal liever voor mezelf. Ik heb nu vertrouwen in mezelf en durf ook te vertrouwen op mijn gevoel. Heel waardevol!”

Monique:
“Toen ik Inge belde om voor de eerste keer haptonomie te proberen was dat omdat ik al geruime tijd steeds terugkerende rugklachten had. Ik had daarvoor al verschillende vormen van fysiotherapie gehad, maar daarmee werd alleen de snelheid van het herstel bevorderd. Ik wilde juist voorkomen dat de rugklachten terugkwamen. Ik was ervan overtuigd dat er een relatie lag tussen de rugklachten en de spanning die ik telkens opbouw doordat ik vaak mezelf voorbij loop. Ik hoopte dat ik met haptonomie het verband tussen het fysieke en mentale kon leggen en zodoende de klachten op kon lossen door aan beide te werken. Die hoop is waarheid geworden en inmiddels heb ik zelden nog rugklachten. Dit komt omdat ik door de haptonomie sterker geworden ben, minder onzeker, veel beter met moeilijke situaties heb leren omgaan, heb geleerd te signaleren wanneer ik aan mezelf voorbij ga en hoe ik weer kan zorgen weer bij mezelf terug te komen. Hierdoor heb ik minder spanning in mijn lijf en veel minder fysieke problemen waaronder rugklachten. Ik kan nu meer begrijpen waarom ik op een bepaalde manier reageer doordat ik geleerd heb naar mijn gevoel te luisteren. Van daaruit kan ik nu ook betere beslissingen nemen en ook meer handelen naar hoe ik het wil en niet naar wat de omgeving wenselijk acht. Ik ben erachter gekomen dat ik eigenlijk best goed weet wat ik wil en wat ik het beste kan doen, maar ik heb moeten leren om dit bij mezelf te vinden. Nu kan ik mijn eigen beslissingen nemen en laat ik me niet meer leiden door anderen. Dat heeft me sterker en minder onzeker gemaakt. Vanuit deze kracht voel ik me nu ook sterk in relaties die voorheen zeer moeizaam waren en kan ik in deze relaties ook mezelf blijven en mezelf goed voelen. De haptonomie heeft me heel veel opgeleverd. Ik geniet nu meer van het leven, voel veel minder spanning en voel me veel waardevoller dan voorheen. Naar mijn mening zijn dit onbetaalbare dingen die ik iedereen zou gunnen. “

Jan:
“Ik kom al een tijdje bij Inge. Van nature heb ik de neiging om me aan te passen aan mijn omgeving. Inge helpt mij leren voelen wat bij mijzelf hoort en wat (vaak heel subtiel) een reactie cq aanpassing is op mijn omgeving, zowel mentaal als fysiek. Zij is hierin een gids, coach, klankbord, spiegel. Hierdoor heb ik een hoger intrinsiek geluksgevoel kunnen bereiken.
Inge is bijzonder zuiver in hetgeen ze doet, wat je de kans geeft om je eigen pure
gevoelsbeleving te leren kennen, los van conventies, en wat uitgaat  van je oorspronkelijke ik. “