Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

De begeleiding is bedoeld voor beide ouders. De partner levert zowel een grote bijdrage tijdens de zwangerschap als bij het opvangen van de weeën en het bevallen. Gedurende de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ondersteun ik jullie bij het contact maken met jullie ongeboren kind. Wanneer ouders een liefdevolle relatie met elkaar hebben, worden deze gevoelens tijdens de zwangerschap overgedragen aan het kind. Deze geborgenheid geeft je kind (basis)veiligheid en vertrouwen. Wanneer je als (aanstaande) ouders haptonomische zwangerschapsbegeleiding volgt, beleven jullie de zwangerschap nog meer samen.

De begeleiding start in principe in de 20e week van de zwangerschap. Tijdens 5 bijeenkomsten vóór de bevalling en 1 erna (samen met je kindje) begeleid ik jullie gedurende anderhalf uur.

De (aanstaande) moeder
Met mijn hulp word je je meer bewust van je eigen lichaam. Door in contact te blijven met wat je voelt, vindt er een verzachting in je lichaam plaats in bekkenbodem, buik en benen. Hierdoor krijgt de baby meer ruimte en voelt hij/zij zich gedragen en emotioneel ondersteund.

Bevalling
Tijdens onze haptonomische sessies nemen we verschillende (barings)houdingen door. Daardoor ga je zelf ervaren welke het beste bij jou als vrouw passen. Jij en je partner leren samen hoe je de weeën kunt opvangen en hoe je met de pijn om kunt gaan. Ik help je bij het leren vertrouwen op de signalen van je lichaam. Door dit vertrouwen behoud je het contact met jullie kind.

Partner
De partner heeft tijdens de zwangerschap en bevalling een actieve rol. Je leert als partner de signalen van je vrouw beter waar te nemen, te interpreteren en hiernaar te handelen. Hierdoor blijft je vrouw beter in verbinding met zichzelf en voelt ze zich door jou gesteund. Zo kunnen jullie samen de bevalling met vertrouwen tegemoet zien.

Begeleiding bij stuitligging (dit is ook individueel mogelijk)
Wanneer je kind in stuitligging ligt, kan ik in veel gevallen helpen om vanuit ontspanning en verandering in houding het kind op een natuurlijke manier te laten draaien. Dit gebeurt heel ontspannen en is niet pijnlijk.